CAUTA

Sa fii performant este in trend

Ți-am pregătit un ghid de la A la Z despre tot ce ar trebui să cunoști și să faci pentru a obține performanța.

Aici descoperi cum pas cu pas să devii o persoană fericită, bogată, energică și care a obținut performanța în domeniul său.

Ok, ești gata pentru călătoria noastră? Atunci hai să începem!

Află și apoi valorifică vocația ta

Punctul central al performanței tale este vocația ta. Vocația ta este un fel de GPS intern, care îți spune prin simțuri dacă a3c39842becb250b4751ddbd1a1420fdmergi pe calea corectă sau nu. Dacă descoperi vocația ta și în baza ei îți creezi o misiune personală, fii sigur, GPS-ul tău intern te va duce acolo unde trebuie.

Vocația este o îmbinare între pasiune, talent și valorile tale. Pasiunea este ceea ce faci cu plăcere și te inspiră. Talentele tale sunt punctele forte, care te ajută să valorifici pasiunile tale într-un mod cât mai eficient. Valorile tale sunt reperele care te ajută să alegi calea ta, optimală, care să-ți dea putere maximală.

Dacă decizi să devii performer, atunci primul pas este să descoperi care e vocația ta, apoi să creezi propria ta misiune și desigur să acționezi!

Bucură-te de viață cu ajutorul valorilor

Așa cum am menționat mai sus, valorile tale reprezintă reperele care te ajută să alegi calea ta optimală.

Din păcate nu toți oamenii știu care sunt valorile lor interioare și aceasta le face să se conducă de interesele altora. Doar că interesele altora pot să fie radical diferite de cele ale tale, ceea ce te va face să te simți nefericit.

Problema nu e în locul de muncă pe care îl ai, ci în necorespunderea valorilor tale interioare cu cele practicate în compania care lucrezi. Crede-mă, dacă găsești un loc de muncă, care să corespundă cu valorile tale, salariul nu va mai conta atât de mult, pentru că vei simți că te realizezi pe deplin și poți aduce o contribuție în această lume.

9393e8aeb2b6576dc838641008bf40c3Crede in propriile puteri

Probabil citind paragrafele de mai sus ți-ai zis… ”Da, e frumos ce zici, doar că aceasta nu e pentru mine pentru că…”. Și s-au început scuzele…

Vreau să-ți dezvălui un secret… Ceea ce tu crezi despre tine, de fapt nu te repezintă pe tine cu adevărat. Acestea sunt doar convingerile tale, iar convingerile sunt nimic altceva decât ”ochelarii” prin care te vezi pe tine și lumea din jurul tău.

Credințele tale sunt doar niște obiceiuri mentale, care au apărut în urma unor gânduri repetate de mii de ori. Aceasta pot fi gândurile pe care ți le-ai zis ție sau ceilalți ți le-au insuflat. Vestea bună este că orice obicei, chiar şi  convingerile tale pot fi schimbate dacă înțelegi mecanismul lor de funcționare.

Dezvoltă-ți obiceiuri pozitive

Pe lângă deprinderile mentale pe care le numim credințe sau convingeri, mai există și deprinderi legate de acțiunile pe care le faci zi de zi. Acest gen de deprinderi sunt numite obiceiuri.

Obiceiurile sunt niște automatisme pe care le faci inconștient. Se ştie că majoritatea timpului nostru, noi suntem pe regim autopilot. Așa că de ce să nu folosim acest fapt în avantajul nostru?

Te întrebi cum? Simplu! Pentru început observă care este comportamentul tău zilnic, apoi identifică obiceiurile proaste pe care le ai, care te storc de energie și îţi răpesc din timp. După aceasta înlocuiește-le cu cele noi care să te ajute să devii mai productiv și energic.

Emoțiile sunt prietenii tăi

Cred că va părea bizar ce voi spune în continuare, dar emoțiile tale sunt de asemenea deprinderi! Doar că ele sunt deprinderi energetice. În mod natural emoțiile sunt energii care circulă prin tine și care pot provoca diferite stări.

Problema e că noi ne prea concentrăm pe acele stări și credem că ele sunt noi și ne repetăm ”Eu sunt lenos, nervos etc.” și ghicește ce… aceste afirmații devin convingeri care încep să provoace aceste emoții! Vestea bună e că noi putem debloca aceste stări negative, folosind tehnici de eliberare emoțională.

Mai multe detalii despre cum poți transforma emoțiile tale în prietenii tăi, cu ajutorul eliberării emoționale poți afla de la prietenul meu, Dinu Golban, care este expert în acest domeniu.

Folosește scopurile pentru a urca noi trepte6f748338d63aeb083f98d8e5e7a26117

Îți amintești, am discutat anterior despre misiunea ta personală. Crezi că doar știind care e ea, vei reuși să o realizezi? NU! Pentru aceasta ai nevoie să acționezi, iar cel mai bun instrument pentru aceasta sunt scopurile tale.

Scopurile tale sunt acele repere care te ajută să pui în practică misiunea ta și să pășești pe calea vocației tale.

Scopurile neapărat trebuie să fie scrise. Acest lucru te ajută să eliberezi mintea pentru a putea găsi căile de realizare a scopului tău. De asemenea scopul trebuie să fie cât mai clar, să te inspire și să aibă termen limită. Dar cel mai important este ca scopul să te ajute să urci următoarea treaptă în evoluția ta personală.

Gândurile se materializează

Știai că orice cale are scurtăturile sale? Păi și pentru realizarea scopurilor tale de asemenea sunt  scurtături. Acestea sunt Legea Atracției. Altfel spus… gândurile se materializează.

Dar nu toate gândurile se materializează. Doar cele pe care îți focusezi mintea și care au un suport emoțional înalt. Atlfel zis, la ce te gândești foarte des și îți provoacă emoții puternice, are șanse mari să se întâmple în viața ta.

Pentru a mări acest proces, folosește mintea ta la maximum! Adică folosește partea ta creativă, care răspunde pentru imaginație. Vizualizează ce vrei să obții, vizualizează cum obții aceasta și ce faci pentru a obține ce-ți dorești. Fă imaginea cât mai clară și fii sigur, curând vei observa minuni în viața ta!

3b1f277f355bfd05b9049b051de4ad06Hașurează o mapă pe care să o parcurgi

Știi care e vocația ta, misiunea, valorile, ți-a stabilit scopurile, folosești Legea Atracției, ce urmează?

Urmează să faci un plan de acțiuni pentru a realiza scopul propus. Planul tău este la fel ca și o mapă pe care alegi direcțiile, alegi unde să faci popasuri etc. Planul de acțiuni îți oferă o claritate ca să înțelegi cum poți realiza scopul tău.

Ieși din zona de confort şi acționează!

Având un plan de acțiuni care conține sarcini pe care să le realizezi zilnic, urmează cea mai importantă etapă… acțiunea!

Probabil e cea mai complicată etapă pentru majoritatea, pentru că de multe ori trebuie să ieși din zona ta de confort, să faci lucruri noi, care la început puțin te sperie. Secretul e să o iei încetișor, nu forța lucurile. Mergi pas cu pas, la început e important constanța, nu viteza. Atunci cânf îți vei crea un obicei să riști, să ieși ușor din zona ta de confort, încet încet vei mări viteza cu care faci lucurile.

Jurnalul succeselor – instrumentul indispensabil pentru succesul tău

Nimic nu e mai dulce decât o victorie…Mai ales cea pe care am obținut-o prin propriile eforturi.

Prea mulți din noi uităm de acest principiu important, dorim tot mai mult și mai mult, doar că uităm să ne oprim pentru un moment și să fim recunoscători pentru ceea ce suntem și avem în acest moment. Motiv pentru care mereu suntem stresați și credem că n-am realizat nimic important.

Fă-ți un jurnal al succeselor tale pentru fiecare zi, scrie în el ce lucuri mărunte și mărețe ai realizat astăzi. Fii mândru de tine și privește cu încredere în viitor, pentru că acum știi că ești un campion!577e842402d0aa0903befe282c628c25

KPI – analizează și corectează planul inițial

Uneori atunci când îndeplinești sarcinile n-ai nici o idee dacă faci lucurile corect sau nu.

De aceea e bine să ai careva parametri cu ajutorul căruia să poți măsura calitatea muncii tale. Acești parametri te vor ajuta să ajustezi din mers direcția. Acești parametri sunt numiți KPI (Key performance indicators).

Lucrurile din jurul tău contează

Nu poți porni la drum cu mâinele goale, mai ales când urmează să urci un munte. Ai nevoie de careva unelte și lucuri care te vor ajuta să urci mult mai rapid și sigur.

Privește în jurul tău și întreabă-te ”Sunt înconjurat de lucurile de care am nevoie ca să realizez ce-mi doresc?”. De multe ori în jurul tău vor fi sute de lucuri, dar nu cele necesare. Masa ta de lucru este curată sau e în haos total?

Curăță locul de muncă și casa ta, lasă doar lucurile necesare pentru realizarea scopurilor tale și pentru rutina zilnică, de asemenea și lucurile care te inspiră și te motivează să acționezi. Restul la gunoi sau oferă celor care cu adevărat au nevoie de ele.

6a77ea1e2e90d765a870c3ed26f5ea3fMai multă mișcare și odihnă

Majoritatea din noi muncesc toata ziua în fața calculatorului, practic am devenit una cu scaunul. Din păcate această viață ”sedentară” nu este pe placul corpului nostru. El începe să piardă rapid din energie și se îngrașă.

Ba mai mult, noi nu suntem roboți și cât de mult n-am vrea, cam în 50 de minute de muncă focusată, începem să obosim. De aceea recomand să faci 1-2 pauze de 5-10 minute la fiecare oră. În aceste pauze fă orice gen de mișcare: gimnastică, yoga, qi-gong etc. Sau pune muzica ta preferată și începe să dansezi. Principalul e să te mişti. Lasă sângele să circule ușor prin tine, simte cum reapare energia!

Nutriția – arma nr.1 pentru energia eternă

Pe lângă faptul că ai nevoie de mișcare, e foarte bine să te alimentezi și hidratezi corect.

Ești ceea ce mănânci. Dacă mănânci fast-food și bei alcool, celule din corpul tău se vor distruge rapid și vei simți o lipsă acută de energie.

Dacă consumi mâncare naturală și bei 2-3 litri de apă pe zi, aceasta va ajuta la formarea celulelor calitative în organismul tău, care te vor ajuta să fii mereu energic și productiv.

Oamenii din anturajul tău contează

Unul din cei mai importanți factori ai succesului tău sunt oamenii cu care te înconjori. Vrei tu sau nu, anturajul tău te influențează direct și indirect.

Inconștient tu preiei deprinderile anturajului tău, începi să gândești și să te comporți ca ei. Așa că întrebarea mea este ce fel de deprinderi vrei să ai, pozitive și care să te ajute să realizezi misiunea ta sau negative care să te îndepărteze de visurile tale?

Vrei să fii mai bun în domeniul tău? Atunci înconjoară-te cu cei mai buni din domeniul tău. Învață să creezi noi legături și să le menții.

Prietenia se creează în  timp

De obicei credem că dacă avem un prieten, el va fi cu noi întreaga viață. Vreau să te dezamăgesc, ne e deloc așa!

Prietenia este o relație ca și celelalte tipuri de relații, doar că prietenia este una din cele mai puternice și intime relații pe care le poți avea cu cineva (defapt cea mai intima și importantă e cu persoana iubită, așa că prietenia e pe locul 2).

Dar ca și orice altă relație, ea trebuie menținută. Cum? Prin ajutorul reciproc pe care îl acordăm. Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște… nu este doar o afirmație, este pur adevăr. Oferă ajutor atunci când e nevoie, inspiră și crede în prietenii tăi!

ab10bd131ac508612723eb33a9de75b8Quality matters!

Aspectul primordial al oricărei relații îl reprezintă calitatea ei, altfel spus cât de mult te implici în acea relație.

Îți menții promisiunile și angajamentele pe care le-ai promis celorlalți? Faci munca calitativ pentru ca anturajul tău să primească tot ce e mai bun? Chiar îţi pasă de relațiile cu ceilalți? Faci tot posibilul de a îmbunătăți relațiile tale?

Acestea sunt doar câteva întrebări la care te invit să răspunzi și să meditezi. Ține minte! Așa cum faci lucurile mici, așa le vei face și pe cele mari. Calitatea contează MEREU!

Responsabilitate totală

Dacă ar trebui să începi dezvoltarea ta personală cu ceva, atunci recomandarea mea la sigur ar fi să începi cu aplicarea legii responsabilității totale.

A fi responsabil înseamnă în primul rând să accepți ce ești, ce ai în viața ta în momentul de faţă. Să accepți că doar tu ești responsabil pentru aceasta, nu părinții, nu vecinii, nu statul, nu șeful sau altcineva, DOAR TU! Știu, e complicat să accepți acest lucru, dar odată ce îl vei face, va apărea oportunitatea să găsești soluții pentru problemele tale.

Spune adevărul, fii transparent

Din păcate, am fost învățați să purtăm măști și să ne prefacem că totul e în ordine atunci când în suflet ne doare. A purta măști este la fel cum ai încerca să menții un balon sub apă, complicat nu-i așa? Din acest motiv noi cheltuim o mare doză de energie pentru acest proces, iar fără energie nimerești în nivelele emoționale cele mai joase cum ar fi apatia sau doliu.

De ce să te prefaci atunci când poți fi tu însuți? Ba mai mult, oamenii sunt atrași de oameni. Altfel spus, atunci când arăți cine ești cu adevărat, devii transparent, devii vulnerabil și oamenii simt aceasta și devin mai atrași de tine pentru că încep să te cunoască mai bine.

Cei mai iscusiți vânzători folosesc acest principiu și au succes, a sosit timpul și tu să o faci. Doar fii așa cum ești și te asigur, relațiile cu oamenii din jur se vor schimba radical în partea pozitivă.

Trăiește fiecare clipă din viața ta la maximum!

Majoritatea din noi trăim în cutii… Aceste cutii le numim casă, mașină, birou, oraş, țară, lumea noastră interioară etc. Suntem prizonierii acestor cutii și dacă să fim sinceri, nu ne aduce mare plăcere.

Din păcate, ne cam temem să ieșim din aceste cutii, ne limităm la ele și nu obsevăm opurtunitățile care sunt în jurul nostru. Și deoarece Universul niciodată nu lasă un spațiu să fie liber, altcineva observă oportunitățile care erau sub nasul nostru și le folosește pentru propriul succes.

Crezi că vei putea trăi o viață plină de aventuri, satisfacție zilnică și experiențe de neuitat dacă te vei limita la cutiile tale? Eu nu cred! Ceea ce poți face este să riști și să folosești toate oportunitățile pe care le observi. Cu cât mai mare e riscul, cu atât mai mare poate fi câștigul.

63dff6a53c475e232e85dfa34b609cefUnicitatea – cea mai puternică unealtă din personal branding

Fiecare din noi avem o anumită imagine sau altfel spus o anumită părere pe care alții o au despre noi. Ea poate varia de la o persoană la alta, dar în linii mari majoritatea oamenilor te văd într-un anumit fel… felul în care tu te comporți cu alți oameni.

Așa că de ce să nu folosești acest lucru în favoarea ta? Dacă tu îți creezi propria ta imagine, înseamnă că tu poți controla acest proces, din aceasta reiese că îți poți crea propriul tău brand!

Există doar un singur DAR, ce părere vrei să aibă ceilalți despre tine? Vrei să te vadă ca o copie a altcuiva, sau să te vadă așa cum ești? Amintește-ți de măștile care le porți… Așa că fii unic și original, fii așa cum ești! Privește degetul tău mare, amprenta pe care o vezi e unică în întreaga lume, așa că de ce crezi că tu nu trebuie să fii corespunzător? Nu copia, fii unic!

Venitul tău este egal cu numărul de oameni pe care îi ajuți

Timpurile se schimbă… Criza economică și financiară din ultima perioadă au produs un declic  în mintea oamenilor, acum părerea despre ce este cu adevărat bogăția s-a schimbat.

Mai demult se credea că bogăția se poate măsura în lucrurile și titlurile pe care le deții. În prezent bogăția tot mai des începe să se măsoare în numărul de oameni pe care îi ajuți.

Și asta e ceva normal! Oferă și vei primi – acesta este principalul secret al îmbogățirii. Acum nu mai merge treaba cu amăgitul oamenilor, lumea a devenit transparentă, mai devreme sau mai târziu totul se află. Așa că în loc să amăgești, începe să oferi valoare celorlalți, oferă-le soluții la problemele lor și oamenii vor fi dispuși să te plătească. Oferă-le calitate și ei vor cumpăra repetat și te vor recomanda altora. Așa devii bogat!

CashfloW– primul pas spre îmbogățirea materialăbcbd2fdc2c1c3b09b82e2a996e48fa51

Am două vești, una bună și alta proastă. Cea bună este că mai sus ai descoperit cum poți câștiga bani și ce poți face pentru aceasta. Vestea proastă este că aceasta nu este destul pentru independența ta financiară.

Dacă nu înveți să gestionezi banii tăi, atunci tot ce vei câștiga, vei cheltui pe lucuri frumoase, iar apoi vei fi uimit unde au dispărut banii.

Problema nu e în a face bani, ci în ce faci cu ei în continuare. Răspunsul este în a pune banii în circuit, așa numitul cashflow. Altfel spus e important pentru început să duci evidența veniturilor și cheltuielelor zilnice, apoi să împarți acești bani în bugete mai mici pentru diferite scopuri, iar ultimul pas este să investești banii tăi. Trei pași simpli, dar importanți pentru a nu cheltui banii fără rost.

Fii E(x)pert!  Joacă-te ”matur” cu banii

Încă un element important în ceea ce ține de bani este să devii expert. Altfel spus, să devii foarte  bun în domeniul tău.

Amintește-ți, am menționat mai sus că oamenii sunt gata să plătească bani pentru calitate, iar calitatea depinde de cât de bine îi poți ajuta tu pe ei. Dacă le vei oferi produse sau servicii excepționale, ei vor deveni clienții tăi fideli.

Așa că e în interesul tău să devii cel mai bun în domeniul tău și să fii mereu la curent cu noile tendințe de pe piață și noile cunoștințe din domeniul tău. Fii flexibil și adaptează-te la schimbări rapid, în așa mod te asigur că vei fi mereu cu un pas înaintea celorlalți.

c91f8f3fe4a043d5a8ccc0e945bc0efaReason whY sau de ce întrebările contează

Unul din secretele performanței este în întrebările pe care ți le pui. Calitatea întrebărilor tale va determina calitatea răspunsurilor pe care ți le dai, ca urmare  a clarității pe care o obții.

Adică este foarte important să te întrebi de ce faci ceea ce faci și ce a cauzat aceasta. Dar nu te focusa foarte mult pe întrebări de acest gen, pentru că poți nimeri în capcana credințelor tale limitative.

Întreabă-te, ce poți schimba chiar acum în viața ta, cum poți îmbunătăți ceea ce este acum, ce poți face, care ar fi primul pas, ce te-ar putea opri, cum vei înțelege că ai realizat ce ți-ai dorit și ce mai poți face. Iată doar câteva întrebări de bază pe care și le pun performerii.

Ar fi perferct dacă ai avea un coach care ar putea să-ți ofere întrebările potrivite pentru ca tu să obții claritate și inspirație de a acționa. Cei mai de succes oameni din lume au coach-ul său personal și crede-mă aceasta e arma lor nr.1  în obținerea peformanței.

ConștientiZarea – următoarea treaptă în evoluția ta

Și desigur conștientizarea… fără ea nici cum. Conștientizarea e acea ”frână” care ne ajută să ne oprim și să observăm ceea ce am realizat până acum și să fim recunăscători pentru aceasta.

Ritmurile în care trăim astăzi sunt foarte rapide, fiecare din noi se grăbește undeva și vrea să obțină tot mai multe și mai multe. Doar că acest proces e infinit, niciodată nu-ți va ajunge ceea ce ai la moment, dacă nu știi să te oprești pentru un moment și să te uiți un pic la tine și să înțelegi că deja ai realizat multe.

Învață să privești la tine dintr-o parte, învață să-ți dai seama că tu nu ești ceea ce gândești, simți sau faci. Acestea sunt doar automatisme care pot fi schimbate. Sper că acest ghid te-a trezit un pic la viață și ai reușit să ai măcar un moment de conștientizare.

Acesta este scopul acestui ghid, să-ți prezinte imaginea de ansamblu a ceea ce reprezintă peformanța și să conștientizezi cât mai multe lucuri noi despre tine și despre ceea ce ai în jurul tău.

Sper că mi-a reușit aceasta, așa că în continuare mă voi axa pe dezvoltarea ideilor din acest ghid. Voi crea articole separate cu informații detaliate și practice pentru fiecare punct din acest ghid, așa că rămâi conectat cu acest blog, dacă încă nu te-ai abonat fă-o acum, pentru că curând te așteaptă multe surprize noi, pe care sunt sigur  le vei aprecia!

Te rog, să-mi lași un comentariu mai jos și să-mi zici la care din acest puncte(litere) ai cele mai mari dificultăți și ai dori să abordez tema mai detaliat în următoarele articole.

Fii fericit, sănătos și bogat! Succes!

Vali

Articol preluat de pe site-ul www.obtineperformanta.com

Fotografii: www.pinterest.com

 

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza