Culoarea anului 2021. Ce vrea Pantone să spună cu Galben şi Gri?

Institutul Pantone este o autoritate în domeniul cromatic, care ne prezintă în fiecare an tendinţele de culoare. Ele sunt aplicabile nu doar în modă, ci în toate industriile, la nivel global. Astfel, Culoarea Anului 2021 a fost desemnată la finalul anului trecut, aşa cum se practică deja din 2010. Cuplul de Illuminating (Galben) şi Ultimate Gray (Gri) sunt culorile desemnate ale anului în care tocmai am intrat.

culoarea anului 2021

 

Nu este o premieră faptul că pentru 2021 “Culoarea Anului” este de fapt o pereche de culori. Acest lucru s-a mai întâmplat şi în 2016, când vedetele au fost Rose Quartz şi Serenity.

Din punctul meu de vedere, era de aşteptat ca nuanţa definitorie pentru 2021 să  fie o culoare caldă. După un an ca 2020, plin de nesiguranţă, restricţii, boală, doliu – doar o culoare caldă mai poate echilibra orizontul nostru – atât emoţional cât şi estetic. De aici vine selecţia nuanţei galbenului Illuminating.

Culoarea anului 2021: Illuminating – Pantone 13-0647

Galbenul este cea mai caldă culoare din cercul cromatic, omologul auriului şi reprezentantul razelor soarelului. El reprezintă speranţa, încrederea în viitor, dar şi ciclicitatea (soarele răsare în fiecare dimineaţă).

Putem chiar să ducem mai departe metafora şi să ne imaginăm că griul Ultimate Gray intruchipează amurgul (finalul unei zile) şi galbenul reprezintă faptul că indiferent ce se întâmplă, mâine e o nouă zi. De aici şi denumirea illuminating = iluminator.

culoarea anului 2021

Revenind la galben, el este descris de institutul Pantone ca latura “optimistă şi pozitivă” a acestei selecţii de culori.

[În simbolistica antică chineză este culoarea loess-ului (pământ) și de aceea era simbolul „Centrului”. Deseori culoarea aurului era numită „galben” iar zeii erau înfățișați având pielea de culoare galbenă. Goethe, în teoria sa despre culori, numea galbenul „o culoare veselă, vie și cu efect liniștitor;(…) Deseori galbenul este interpretat ca fiind culoarea Soarelui. Prin natura sa duală este „culoare intuiției atât de ușor de derutat, a suspiciunii, a presimțirii, în care se află totuși o forță solară de un gen aparte, care pătrunde și iluminează” (Aeppli).

Galbenul auriu cu o ușoară nuanță roșcată este cel mai adesea atributul dragostei de cunoaștere; (…) În concepția cosmogonică a triburilor maya, galbenul era asociat sudului. În simbolistica alchimică a culorilor, galbenul (citrinitas) indică o treaptă a transformării materiei în „piatra filosofală” (…)] (Wikipedia)

Simbolismul culorii galben întruchipează, deci, o serie de caracteristici care pot deveni cu uşurinţă virtuţi în 2021. Să-ţi însuşeşti vibe-ul pozitiv ale lui ILLUMINATING înseamnă să ai putere de caracter şi forţă interioară să decizi cum vrei să priveşti către viitor, după trăirile pe care tumultul lui 2020 ţi le-a adus.

Culoarea anului 2021: Ultimate Gray – Pantone 17-5104

Încă o culoare încărcată cu foarte multă simbolistică, griul din această asociere este menit să echilibreze. “Tare ca piatra şi practic” sau “putere” sunt moduri în care Pantone deschie această nuanţă. Dincolo de evidenta asocere cu roca, griul este omologul argintiului (aici un argintiu antichizat) şi o culoare de bază care pune în evidenţă şi susţine toate celelalte culori – atunci când o folosim cum trebuie.

Ea mai reprezintă însă şi “mediocritatea, sunetul ce poluează societatea, zgomotul de fond al societății”, “culoarea cenușii și ca simbol biblic reprezintă regretul și pocăința”. “Părul persoanelor în vârstă este în general perceptat ca fiind gri sau alb”, şi “substanța ce formează creierul se obișnuiește să fie numită materia cenușie, și poate că pentru acest motiv această culoare se asociază cu tot ce ține de intelect”, plus că “cei ce suferă de o boală mentală sau depresii, au aura de culoare gri”. (Wikipedia)

Doar culoarea anului?

Vezi cum – privind prin perspectiva acestor simbolistici – alegerea nuanţei de GRI, alăturată cu GALBEN, pare o avertizare despre cum ar trebui să ne folosim mintea în 2021 pentru a depăşi un obstacol.

culoarea anului 2021

Cum nimic nu este întâmplător în modă şi în ordinea lucrurilor în general, acest “Gri + Galben” se poate citi şi ca “Illuminating (the) Ultimate Gray”, care poate fi privit ca un sfat plin de iubire de la un părinte îngrijorat.

N-o să abordez acum transpunerea acestor culori în vestimentaţie, pentru că vreau să te invit să analizezi mai profund propunerea Pantone pentru Culoarea Anului 2021. Să alegi tu cum o transpui în experienţa personală, în functie de cum îţi grăieşte ţie. Nivelul la care rezonezi cu această asociere plină de semnificaţie te va face să alegi cum o interpretezi în manieră proprie, în tot ceea ce te înconjoară.

Bine ai venit, 2021, cu toată frumuseţea noului şi neliniştea anticipaţiei!

Cu drag,
Mariana

Pe mine mă găseşti şi pe www.ConsultantaDeImagine.ro pentru sesiuni de reinventare şi/sau descoperire [stilistica] de sine. Te aştept cu drag!

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza