Realitatea stilistică e în coşul tău de rufe

Locurile de tranzit şi de mentenanţă sunt cele care vorbesc, poate, cel mai mult despre oameni. De la dulapul de sub chiuveta de la baie, la debaraua în care stă mopul şi aspiratorul, sau cum arată pajiştea pe care ai stat după un picnic – de aici se vede cu adevărat cine eşti. E valabil şi pentru realitatea stilistică.

Extrapolând această realitate într-una metaforică, e suficient să te uiţi în coşul tău de rufe pentru a-ţi descoperi stilul cu adevărat.

Stilul şi coşul de rufe

Lucrurile pe care le porţi cel mai des, hainele preferate, culorile pe care le alegi, modul în care le cureţi, pui la uscat şi depozitezi spun totul despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în viaţa ta din punct de vedere vestimentar – şi nu numai.

În general, simţi că nu ai un stil bine definit, atunci când hainele pe care le porţi zi de zi nu sunt aceleaşi cu cele pe care ai vrea să le porţi.

Poate pentru că simţi că nu şti să le asortezi, nu ai în şifonier ceva care să se potrivească cu piesa favorită, ţi se pare că eşti caraghioasă sau ţi-e teamă să nu fii penibilă dacă ieşi îmbrăcată într-un anumit fel. Poate pentru că ţi se pare “prea mult” pentru locul unde te duci, sau te gândeşti la cum vor fi ceilalţi îmbrăcaţi – toate sunt motive pentru care nu porţi ţinutele la care visezi – multe dintre ele chiar de la tine din garderobă.

Tipul acesta de situaţie are o singură “variantă de răspuns”. Una atât de incomodă încât majoritatea oamenilor aleg să plutească în derivă o viaţă întreagă, decât să stea faţă în faţă cu adevărul.

Trebuie să fii sincer cu tine.

Referitor la stil, e suficient să analizezi obiectiv hainele pe care le porţi de fapt. În general, sunt acel 20% din garderoba noastră şi piesele pe care inevitabil le… spălăm cel mai des.

Adică hainele din coşul tău de rufe. Şi paradoxal, coşul tău de rufe spune povestea stilului tău mult mai bine decât tine. Ceea ce porţi de fapt (stilul tău actual) este determinat de cât de mult eşti de dispusă să investeşti în haine. Nu la partea financiară mă refer, ci la timp şi energie.

Am cunoscut foate multe femei care îşi doreau să fie mai stilate, dar nu erau dispuse să facă nici un efort in plus pentru asta. Cine îşi imaginează că look-ul “efortlessly chic” înseamnă să arunci pe tine orice haină la întâmplare, din dulap, stă în faţa unei imense dezamăgiri.

De multe ori, atitudinea faţă de haine reflectă şi atitudinea ta faţă de tine.

Hainele, a doua ta piele, te reprezintă zi de zi şi spun povestea ta în chipuri pe care nici nu ţi le poţi imagina. Dacă NU îţi faci timp să le îngrijeşti cum trebuie şi să investeşit în aspectul lor, înseamnă că stilul despre care spui că ţi-l doreşti e încă un alint de adolescentă, nu dorinţa naturală a unei femei ajunse la maturitate (sau un nou capitol din viaţă).

Realitatea stilistică

Fără a trage linie între stilul la care visezi şi ceea ce poţi pune cu adevărat în practică, nu vei avea niciodată o imagine clară despre tine şi universul tău vestimentar (real). Prăpastia dintre vise şi realitatea (de multe ori foarte diferită) în care trăieşti este răspunzătoare pentru achiziţiile proaste, shopping-ul compulsiv şi majoritatea hainelor pe care le-ai cumpărat dar nu le porţi.

Cu alte cuvinte, stilul care ţi se potriveşte este combinaţia dintre ce-ţi imaginezi despre tine şi ceea ce eşti cu adevărat. La momontul la care vrem să ne găsim stilul, ar trebui să fim suficient de mature încât să putem face pace, să acceptăm şi chiar să iubim realitatea în care trăim.

Dincolo de haine

Echilibrul vine din capacitatea noastră de a alege ceea ce ne trebuie, atunci când ceea ce ne dorim nu reprezintă o opţiune.

Nefericirea şi nemulţumirea de sine apar din toate aceste mici aparente renunţări la ce ne dorim – însă majoritatea sunt un idealism imposibil de replicat în realitate. El este frecvent mai ales atunci când ne alegem repere la a căror viaţă fabuloasă visăm, dar despre care nu ştim nimic de fapt.

Să te uiţi în oglindă şi să-ţi dai zilnic ocazia să simţi nemulţumire este poate cea mai subtilă formă de abuz la care oamenii se supun pe ei înşişi.

Să crezi că e normală starea de nemulţumire – şi să o confuzi cu dorinţa de a evolua – duce la adulţii nefuncţionali din societatea în care trăim astăzi. Mulţimea e oameni care la un moment dat luptă să se regăsească, dar simt că efectiv nu ştiu de unde s-o apuce.

Să începi cu lucruri mici, cele care sunt în imediata ta proximitate, cele de care te loveşti zi de zi, este poate cea mai sănătoasă variantă de a face primii paşi spre un viitor mai bun.

Dacă ne referim la haine, asta s-ar traduce în a purta mai bine ceea ce ai deja. A începe să citeşti etichetele, să respecţi indicaţiile de spălare şiuscare, să calci, să pui hainele pe umeraşe în loc să le împatureşti (sau să le arunci pur şi simplu pe acolo). Poate chiar să înlocuieşti umeraşele din metal de la curăţătorie cu umeraşe adevărate, potrivite pentru fiecare piesă în parte.

Nu poţi să te aştepţi ca, dând puţin sau chiar zero hainelor tale, ele să îţi ofere totul.

Stilul mult visat îl poţi obţine doar dacă munceşti pentru el. Să spui că o haină scumpă este de proastă calitate pentru că nu mai arată la fel după prima purtare (adică prima spălare), când tu te fapt ai distrus-o pentru că ai spălat-o prost, spune mult mai multe despre tine, decât despre haină.

Pasul următor

Citeşte, învaţă, informează-te. Educă-te să îţi pese dacă nu te-a învăţat nimeni – şi din păcate pe majoritatea nu ne-a învăţat nimeni. Respectul pe care îl ai pentru lucruri este respectul pe care îl ai pentru tine.

Aşadar, respectul pe care îl ai pentru haine reprezintă stilul pe care îl meriţi. Este ceva ce vine din interior şi care se vede în atitudine, în capacitatea ta de a purta – sau nu – cu eleganţă, hainele elegante. Este ceea ce îţi defineşte astăzi realitatea stilistică.

Dacă vrei să îţi găseşti stilul, împrieteneşte-te întâi cu tot ceea ce este în viaţa ta. Adună-ţi energia să faci ceea ce amânai, găseşte undeva timpul pe care spuneai că nu îl ai.

Transformă-ţi dorinţele în priorităţi şi ele vor începe să se întâmple!

Yours, M

Pentru sesiuni stilistice 1 la 1, ne vedem la Sudio-ul meu de Stil din Bucureşti, în ţară – în oraşele unde vin în Style Tour, sau oriunde în lume în varianta online. Toate informaţiile sunt disponibile aici.

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza