Materialele în vestimentaţie, viaţă şi modă

Un subiect pe care îl consider atât de necesar, pentru că doar un consumator informat este în măsură să decidă ce este benefic pentru el şi ce nu. Există multă informaţie interpretată eronat în acest domeniu sau pur şi simplu prost înţeleasă. Articolul “Materialele în vestimentaţie, viaţă şi modă” deschide rubrica – Dicţionar de Modă – Ţesături principale – care există tocmai pentru a aduce clarificări referitoare la acest subiect.

Deşi activez în industria modei de peste 10 ani, abia odată cu specializarea de Design, Croitorie şi Tipar pe care am încheiat-o în 2019, după un an intens de studiu, am obţinut claritatea de care aveam nevoie în ceea ce priveşte ţesăturile.

Aşadar, extrase din manual, vă redau informaţiile de bază care vor contribui la a deveni consumatori de modă în cunoştinţă de cauză, dar veţi avea ocazia să descoperiţi şi care sunt adevărurile nespuse despre unele ţesături foarte iubite, sau cele foarte blamate.

Acesta este un articol introductiv, cu noţiuni de bază, definiţii, explicaţii despre tipurile de materiale, ţesături şi fibre. Totodată, citind rândurile de mai jos veţi descoperi cât de amplu este acest subiect şi cât de complexă va deveni, în timp, această rubrică.

Materialele în vestimentaţie

Când vine vorba despre produse textile, există trei tipuri de materiale utilizate:
materiale de bază, cele din care se confecţionează faţa produsului
materiale secundare, căptuşeli (faţa interioară a produsului) şi întărituri (invizibile, între materialul de bază şi căptuşeală)
materiale auxiliare, cum sunt fermoarele, viledon-ul, nasturii, cataramele, aţa

materialele în vestimentaţie

Materialele de bază se clasifică în funcţie de îmbrăcămintea la care se utilizează şi după natura provenienţei. Ele se împart în: ţesături, tricoturi, blănuri, piele naturală sau sintetică şi textile neţesute.

Ce este o ţesătură

Ţesătura reprezintă un material la baza căreia stau diferite tipuri de încrucişări ale firelor textile. Firele se obţin la rândul lor din fibre, care sunt de mai multe feluri. În funcţie de proprietăţile pe care trebuie să le îndeplinească o anumită ţesătură, aceasta va conţine un singur tip de fibre, sau un amestec anume între diferite tipuri de fibre.

Tipuri de fibre

Există trei tipuri de fibre textile. Cele naturale, cele regenerate şi cele sintetice.

Fibrele textile naturale se împart în trei categorii:

1. Fibre textile naturale de provenienţă animală – conţin în special substanţe proteice şi sunt cele precum: lâna, mătasea, caşmirul, mohairul, părul de capră, cămilă, iepure, cal

2. Fibre textile naturale de provenienţă vegetală – conţin ca substanţă de bază celuloza şi cunt cele precum: bumbac, in, cânepă, iută, ramia, rafie.

materialele în vestimentaţie

3. Fibre naturale de provenienţă minerală – au la bază minereu de silicat de calciu şi magneziu, care se găsesc în naturăsub formă de mănunchiuri de cristale fibroase. Cea mai cunoscută astfel de ţesătură este cea de azbest, care are capacitatea de a izola termic.

Fibrele textile regenerate se împart în două categorii.

Acestea sunt obţinute din sursă NATURALĂ, prin procedee chimice. Considerate ţesăturile viitorului, acestea sunt prietenoase cu mediul şi ajută la reutilizarea resurselor naturale. Înlocuitoare naturale pentru lână, mătase şi caşmir, ele se mai numesc şi fibre textile artificiale.

1. Fibre textile regenerate din sursă proteică, obţinute din soia (mătasea veganilor, mătase de soia, caşmir vegetal) şi caseină: azlon-ul.

materialele în vestimentaţie

2. Fibre textile regenerate din celuloză: viscoză (mătase artificială), rayon, modal, lyocell, cupro şi acetatul.

Fibrele textile sintetice se împart şi ele în trei categorii.

materialele în vestimentaţie

Acestea sunt obţinute prin procedee chimice, din produse petroliere, gaze naturale sau cărbune. Materiale ca poliacrilul,

1. Fibre textile sintetice polimerizate: poliacril, polistirenă, poliester, polietilenă, spandex/elastan, PVC,

2. Fibre textile sintetice policondensate – poliamide, nylon, aramidă (din care se fac vestele antiglonţ), microfibră,

3. Fibre textile sintetice minerale:fibra de sticlă

Am întâlnit adesea femei, prin intermediul sesiunilor de consultanţa de imagine, care sunt de-o potrivă adeptele ţesăturilor naturale, evident împotriva celor sintetice sau artificiale şi avide susţinătoare ale mişcării de salvare a mediului înconjurător.

Ei bine, această introducere în lumea materialelor textile este foarte schematică, însă conţine informaţia esenţială. Citind atent, poţi realiza că absolut toate tipurile de ţesături au o anumită utilitate şi vin cu beneficii fără de care viaţă – aşa cum o ştim noi astăzi şi moda, nu ar mai fi la fel.

Ce (mai) înseamnă material textil, în 2020

Evoluţia tehnologică ne prezintă alternative demne de luat în calcul în toate domeniile, înclusiv în domeniul vestimentaţiei. Testarea alternativelor este esenţială, înainte de a concluziona că o ţesătură este bună pentru noi, sau nu.

Cu siguranţă că, într-o oarecare măsură, ar trebui să mulţumim cu toţii atât pentru existenţă ţesăturilor sintetice (care compun uniformele pompierilor, vestele de salvare, sau vestele antiglonţ, costumul termic de ski sau pelerina de ploaie impermeabilă), dar şi pentru existenţa ţesăturilor naturale (care protejază pielea sensibilă a nou născuţilor şi a copiilor, a persoanelor cu afecţiuni ale pielii) cât şi pentru ţesăturile artificiale care contribuie la reutilizarea resurselor naturale şi la hainele frumoase, accesibile majorităţii.

Consider că trăim nişte timpuri în care suntem datori să fim informaţi, cel puţin în domeniile în care avem păreri (categorice), cele care ne afectează direct şi cele în care suntem obligaţi într-un fel sau altul să luăm decizii.

materialemle în vestimentaţie

Dacă te interesează în mod special domeniul textil, resurse valoroase şi documentate sunt disponibile aici:
Dex Tex – dicționar textil online cu peste 3900 de definiții
Fashionary – Textilepedia – carte sub forma de ghid complet despre ţesături

Această rubrică are rol informativ şi educativ. Îmi doresc, pe această cale, să deschid un dialog constructiv – drept pentru care vă invit să puneţi întrebări, să vă exprimaţi părerea, să vă împărtăşiţi experienţa!

Cu drag,
MR

sursă foto:
pinterest.com
pexels.com

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza