Ultra Violet – totul despre culoarea anului 2018

Culoarea anului 2018 declarată de către Institutul Pantone este Ultra Violet. Această nuanţă de mov vine ca o declaraţie de nesupunere la norme, de extravagant, tabu adus pe tapet şi tot ce poţi să-ţi imaginezi ca excentricitate vizuală. Este felul industriei de a ne pregăti pentru idei stilistice până acum de neconceput, pentru un display de idei care aduc absurdul în firesc şi care ne provoacă să luăm la cunoştinţă – şi să ne facem o părere – despre faptul că “lumea s-a schimbat” şi nimic din ce ştiam (despre modă) nu mai e valabil.


ultra violetDe fapt, 2015 a fost primul an în care sintagma “culoarea anului” a răsunat pe buzele tuturor. Pe atunci Marsala – acel maro-roşcat/culoarea vinului/burgundy a fost atât de purtat şi folosit în tot ceea ce înseamnă vizual, încât cu toţii am înţeles o lecţie importantă: ca să exişti, trebuie să porţi culoarea anului.

Puţini ştiu că înainte de asta – în 2014 – culoarea anului fusese “radiant orchid”. Adica tot mov. Dar în acel an nimeni nu-l băgase în seamă – #CuloareaAnului nu ajunsese încă un #hottrend.

ultra violet

Chiar şi Marsala şi-a căpătat adevătatele merite abia anul trecut, odată cu trendul #burgundyhair, la fel cum Greenery al lui 2017 a fost devansat de #RoseGold, adică ceea ce a fost de fapt culoarea anului 2016 – Rose Quartz. Putem să spunem, cu uşurinţă, că suntem cu aproximativ un an jumate în urmă la asimilarea trendurilor de culoare.

Dar să nu ne abatem prea mult de la subiect. Ce voiam să punctez este că, până să fie oficial declarat la modă, movul practic nu exista. Nu îl purta nimeni, nu plăcea nimănui, toată lumea îl ocolea şi se aminteau constant nenumăratele tabu-uri despre el.

În peste 6 ani de experienţă cu femeile în studioul de stil, la sesiunile de consultanţă de imagine, cât şi în magazine, la sesiunile de Personal Shopping, movul nu numai că era evitat, dar în retail era o raritate. Anul acesta, sperăm că lucrurile se schimbă.

Mov este o culoare rece. Se compune din două culori primare, una neutră – roşu şi una rece- albastru. Misterul acestei nuanţe vine din lipsa reprezentării ei directe în natură, motiv pentru care omul – în incapacitatea de a-l asocia direct cu ceva (vezi roşu: foc, sânge = viaţă, pasiune, galben = soare, căldură; verde = iarbă, prospeţime), nu-l înţelege, nu-l iubeşte, nu rezonează cu el – aşadar nu îl include în viaţa lui.

Ultra violet în vestimentaţia de zi cu zi

Unul dintre secretele movului este că fiecare tipologie cromatică are cel puţin o nuanţă ideală de mov. Asta înseamnă că într-o oarecare măsură, movul se potriveşte tuturor.

Este uşor de asortat cu orice metal, arată bine atât cu auriu, cât şi cu argintiu, cupru sau bronz. Este o nuanţă versatilă care înnobilează cu uşurinţă orice look.

Arată minunat pe materiale texturate, cum ar fi catifeaua. Volumele îl ajută, mai ales în cazul caşmirului şi al tricotajelor. Dantela în această nuanţă va fi spectaculoasă, voalul de mătase şi în general orice material cu finisaj mat.


ultra violetSe asortează cu majoritatea nuanţelor, putând fi purtat astfel:
– cu nuanţe neutre de tipul gri, grej sau camel – pentru un look clasic
– cu nuanţe calde de tipul galben, oranj, somon şi piersică pentru un look eclectic
– cu nuanţe reci de tipul rozurilor, bleu, albastru, verde pin şi turcoaz pentru un look feminin şi romantic

ultra violet

Cum transformi culoarea ultra violet în ceva foarte extravagant?

E suficient să alegi materiale lucioase, cum ar fi pielea lăcuită şi satinul, pentru a duce nuanţă Ultra Violet în extrema cealaltă. Ideal este să mizezi pe volume echilibrate ale acestori materiale – fie o o piesă vestimentară într-un outfit stratificat, fie accesorii.

ultra violet

Dacă vrei să-ţi maximizezi garderoba
– alege doar piese în tendinţele sezonului care să aibă această culoare
– poartă accesorii, cum ar fi o eşarfă sau ochelarii de soare, încălţăminte sport sau un rucsac
– evită să-ţi cumperi piese de bază ale garderobei în nuanţe care sunt la modă doar un an. Îţi va fi greu să le integrezi omogen în garderobă pe termen lung.

Ce să-ţi cumperi în nuanţe de Ultra Violet:

Poţi să investeşti într-o ojă Ultra Violet de bună calitate, o rochie de zi, o pereche de cercei sau o şapcă.
Acele accesorii pe care le poţi adăuga la multe ţinute – ceva versatil.

Smart shopping tips

Nu te lăsa dusă de val în magazine, când vei descoperi că totul este disponibil în culoarea Ultra Violet. Gândeşte-te dacă ai purta cu adevărat acel obiect într-o lume în care movul nu ar fi la modă şi în funcţie de răspuns, cântăreşte cu adevărat dacă merită sau nu să-l achiziţionezi.

Câteva ţinute de pe catwalk

ultra violet

 

Ultra violet ca trend de beauty

În machiaj: nu se include în machiajul de zi, dar este ideal pentru machiajul de seară. Poate fi purtat în special ca ruj mat şi este un spectacol în machiajul ochilor, mai ales pentru femeile care au ochii verzi. Poate fi folosit ca mascara, peste cel negru sau maro – va face nuanţa ochilor să iasă mai bine în evidenţă. Va arăta spectaculos ca glitter, metalizat, perlat, satinat.

ultra violet

În ceea ce priveşte părul, această nuanţă devine din ce în ce mai hot. Valenţe ale ei, vezi lavandă sau alte tonuri de mov şi violet, sunt foarte apreciate. Pentru că părul colorat a devenit un accesoriu important, există acum nenumărate opţiuni: de la simple suviţe nuanţate, la o colorare semi-permanentă sau chiar permanentă.

Ţine cont de stilul tău de viaţă şi job-ul pe care îl ai, atunci când alegi să-ţi colorezi părul. Eu am părul mov de doi ani deja şi pot să-ţi confirm că este o alegere care te va scoate, cu siguranţă, din anonimat!

ultra violet

Există totuşi o direcţie de beauty în care poţi să-ţi faci de cap purtând Ultra Violet: unghiile! Atât pentru manichiură cât şi pentru pedichiură este ideal, se potriveşte indiferent de ocazie şi poţi să jonglezi cu nuanţele în funcţie de anotimp.

ultra violet

Ţie îţi place această culoare? Cum şi cu ce ai purta-o? Ai deja piese în această nuanţă – dacă da, ce anume şi cum le porţi?

Te invit la o sesiune de ADN Stilistic să descoperi ce nuanţă de mov ţi se potriveşte, ce paleta de culori te avantajează, care este forma corpului tău şi croielile potrivite ţie, ce stil vestimentar bifează perfect nevoile tale, în funcţie de stilul tău de viaţă, personalitate şi activităţi.

Yours,

Mariana Romanică

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza