Fii cine vrei să fii

Căutările de sine încep mai târziu în viaţă. Cel puţin pentru generaţia mea. Acum, am ocazia să îmi învăţ copiii altfel – să nu se trezească pe la 18-20 de ani că sunt suma dorinţelor celor din jur. Astăzi, să fii cine vrei să fii este mantra după care mai toată lumea se ghidează.

Eu a trebuit să scutur bine de tot ce au proiectat ceilalţi asupra mea. Trebuia să preiau afacerea familiei, care nu avea absolut nicio legătură cu domeniul creativ care mă defineşte. Mi-au fost puse în stand-by talentele pentru poezie, pictură, muzică şi tot ceea ce ţine de creaţie întreaga perioadă cât am fost în sistemul de învâţământ.

fii cine vrei să fii

Aşadar, pasiunile mele reale erau la segmentul de “hobby”, pe care îl dezvolţi “dacă ai timp”. Cu toate că am excelat la învăţătură, am fost un elev rebel. Am bifat şi premiul întâi dar şi preavizul de exmatriculare.
Revelaţia a venit după facultate, într-un moment în care mi-am dat seama că nu voi putea să fac nimic altceva decât ceea ce îmi place cu adevărat. Alegerea aceasta a fost debutul definirii mele ca om.


fii cine vrei să fiiTot printr-un act de rebeliune, am plecat din ţară pentru a-mi urma visul la o academie de modă. Povestea mea a fost exact cum spune Mathama Ghandi:

“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”


fii cine vrei să fiiLa mine, partea cu “then you win” este într-un fel sau altul “as we speak”. A fost greu de înţeles pentru familia mea, acum 7 ani, faptul că din meseria de Consultant de Imagine poţi face carieră. Că poţi avea succes. La momentul respectiv nici măcar nu exista piaţă în România pentru asta. Acum, se bucură că eu fac parte din generaţia întâi de specialişti, văzând cât de popular a devenit subiectul în ultimul an.

Mi-am urmat visul cu orice preţ

Ştiinţa spune că este o normalitate pentru generaţia din care fac parte, însă eu observ acest fenomen la persoane de toate vârstele. Este timpul în care mase întregi de oameni renunţă la job-urile convenţionale pentru a se întoarce la adevăratele lor pasiuni şi la a le transforma în meserie, business, mod de viaţă.

De-aici şi căutările legate de aspect, imagine, stil…

Când decizi să fii cine vrei tu să fii, cu siguranţă îţi dai seama că purtai şi hainele “care trebuie”, nu neapărat hainele pe care ţi-ai fi dorit să le porţi. Coafura indicată, nu neapărat cea care îţi place ţie sau cea care te face să te simţi frumoasă. Culoarea la ojă impusă, machiajul acceptat, în loc de nuanţele şi stilul care te fascinează şi te face să zâmbeşti.

fii cine vrei să fii
fii cine vrei să fii

fii cine vrei să fii

Fii cine vrei să fii

Cu cât ieşi mai mult din carapace, cu atât ai de experimentat mai mult: tot ceea ce nu ai putut încerca ani de zile. Atunci, începe să ţi se pară că poţi arăta ridicol, aiurea, ciudat. Îţi vin idei despre “nu pot să port asta la vârsta mea” sau  “mi-e frică să nu fiu caraghioasă”. De multe ori, asta te face să te opreşti şi să revi la convenţional, la ceea ce ştiai, la banalul care nu te-a făcut niciodată fericită. Să nu greşeşti aşa!

fii cine vrei să fii

Experimentează

O poţi face întâi în faţa oglinzii de la cabina de probă său de acasă. Apoi, testează câte un element nou, pe rând. Cei din jur voi observa noutatea şi o vor aprecia, iar tu vei căpăta încrederea necesară pentru a face pasul următor, până ce adevăratul sine îţi va înflori cu totul.

fii cine vrei să fii

fii cine vrei să fii

Sau mai sunt şi cei ca mine, care experimentează lucrurile noi, toate odată. Oricum e bine, atâta timp cât avansezi în regăsire. Mai ales într-o perioadă în care moda permite orice, în care unicitatea este aplaudată, în care există îndrumare de specialitate pentru parcursul stilistic, dar şi toate celelalte.

fii cine vrei să fii

“Mi-e frică să nu greșesc” sunt cele mai triste cuvinte pe care le aud de la clientele mele. Teroarea față de greșeală are legătură și cu reacția celor din jur. Dar, ei oricum o să se holbeze și apoi o să emiă o judecată – așa că hai să le dăm ceva de văzut.

fii cine vrei să fii

Eu te încurajez să încerci. Încearcă ce îți place, testează-ți propriile reacții în oglindă. Construiește-ți încrederea. Crezi în tine! Și fii cine vrei să fii! Iar dacă ai nevoie de ajutor, sunt aici pentru tine – cu instrumentele necesare pentru a obţine exact ceea ce ai visat.

Cu drag,
Mariana Romanică

 

 

fotografii: Ştefania Cristina Irescu
ţinuta: Koton, accesorii: Mango
încălţările: Bata
coafura afro o poţi realiza cu ajutorul acestei minuni
make-up Urban Decay Heat Palette & MakeUp For Ever Matte-853 Neon Pink

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza