Sevil Shhaideh – discriminare, în loc de felicitări

Vestea că Sevil Shhaideh a fost propusă pentru funcţia de Prim Ministru al României a luat cu asalt mediul online, iar reacţiile nu au întârziat să apară. Dar mică mi-a fost mirarea când am văzut titlurile şi glumele de prost gust făcute la adresa acestei doamne.

Aşadar, România, în loc să surprinzi momentul în care vom avea, eventual, prima femeie Prim Ministru, în loc să spui un cuvânt de încurajare, alegi să batjocoreşti un om pe seama… religiei.

Sevil Shhaideh

Această doamnă lucrează în slujba statului din 1993 şi până acum nu a avut nimeni nici o problemă cu faptul că este de religie musulmană. Da, a depus jurământul cu mâna pe Coran, nu pe Bibilie. Dar, nu aşa este normal?

sevil-shhaideh-octav-ganea
Chiar Preşedintele ţării noastre, domnul Klaus Iohannis, aparţine confesiunii lutherane. In concluzie, nici dânsul nu a depus jurământul pe Biblia Creştin Ortodoxă. Doar că atunci nu s-a făcut aşa mare tam-tam.

Deci? Arată doamna Shhaideh altfel decât orice femeie româncă? Poartă burka, hijab sau însemne musulmane? Iese cu ceva în evidenţă, fizic? NU.

Averea-lui-Sevil-Shhaideh--premierul-propus-de-Dragnea--Are-trei-apartamente-in-Siria
Ce scuză au oamenii pentru a o hărţui pe această doamnă din cauza religiei? Atunci când începi să cauţi detalii invizibile despre viaţa privată a unui om, pentru a-l discredita, devi inuman.

La o simpla analiză vizuală, observăm că Sevil Shhaideh poartă haine normale, decente. Compleuri, taior, deux-piece. Adică ce este normal să poarte având în vedere dress code-ul impus. Face chiar eforturi în a se asorta şi a-şi pune într-o lumină bună silueta.

sevil shhaideh
Nu e uşor să fii femeie, într-o lume a bărbaţilor. Cum nu e uşor nici să te pregăteşti, din punct de vedere al imaginii, pentru un astfel de salt. Dar cu siguranţă, toate astea devin mult mai grele, când o ţară întreagă te marginalizează pentru ceva ce este invizibil – religia ta.

Şi-atunci, cum poate România să pornească pe acest drum cu dreptul, dacă în loc de aplauze, discriminează?

Discriminare în loc de felicitări

De ce atacă oamenii această femeie într-un mod atât de brutal? Oare pentru că n-au alt subiect mai bun de can-can şi rating? Dacă ar fi fost vorba despre un bărbat musulman, s-ar fi întâmplat oare la fel?

Doar să te pui în pielea acestei doamne la primul discurs oficial, n-ai vedea oare cu ochii minţii toate pozele cu shaorma, cu femei în hijab, cu glume despre Coran şi replici dureroase la adresa ta?

sevil shhaideh
Sau considerăm, din oficiu, pentru că se află în ochiul public, trebuie şi poate să facă faţă acestui val de ură?

Uitându-ma prin ochii consultantului de imagine, cum poţi explica reacţia oamenilor pentru ceva invizibil – dar aparent – atât de important? Când imaginea nu trădează aceste informaţii, ce faci cu oamenii care deja te-au etichetat?

Cum ar trebui să arate şi să se îmbrace o femeie musulmană cu o funcţie înaltă în stat, ca să fie pe placul tău, România?!

Yours,
Mariana Romanică

sursa foto:
mediafax.ro
republica.ro

Save

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza