Despre Carmen Iohannis şi haosul cu rochia argintie

Ȋnainte să judecăm prea aspru despre Carmen Iohannis şi haosul cu rochia argintie, haideţi să ne gândim împreună cum trebuie să te simţi, ca profesoară de engleză, să trebuiască brusc să participi la diferite evenimente fastuoase, alături de soţul tău – preşedintele ţării. Cât de copleşită trebuie să fie Carmen Iohannis de faptul că întreaga ţară aşteaptă următoarea ei apariţie – dar şi cât de flatată? Ȋn astfel de condiţii, cu o astfel de presiune asupra ta, ai toate şansele să dai greş!

Ceea ce observ este că doamna Carmen Iohannis nu se dezice de la majoritate, căzând în capcana – încercării – de a epata. Altfel nu îmi explic aceste alegeri vestimentare! Dacă ultima dată se asorta, involuntar, cu tapetul (este un fapt, nu putem să-l ignorăm! Dovada, aici), de data aceasta soţia Preşedintelui Klaus Iohannis a reuşit, printr-un efort supraomenesc, să dea greş complet!

Există un citat celebru, o afirmaţie a divei atemporale Coco Chanel:
“Ȋmbracă-te bine şi te vor ţine minte pe tine, îmbracă-te prost şi vor ţine minte rochia!”

Motivul pentru care spun că a reuşit să dea greş printr-un efort supraomenesc este următorul: doamna Carmen Iohannis a dat deja dovadă că are stil, gust şi o personalitate aparte în ceea ce priveşte vestimentaţia. Şi mă refer la apariţiile din timpul campaniei electorale şi chiar la primele ei apariţii ca soţie de Preşedinte al României. Ignorăm faptul că nu respecta codul vestimentar! Ţinutele erau alese cu gust, i se potriveau atât din punct de vedere cromatic, cât şi al formei corpului, dar mai ales – se vedea că sunt haine care se potrivesc cu personalitatea purtătorului!

Acum, ia o femeie cum este Carmen Iohannis, profesoară de engleză din Sibiu, spune-i că întreaga ţară şi nu numai o să îi “sufle în ceafă” la fiecare apariţie publică, spune-i că trebuie să se prezinte impecabil, spune-i că are nevoie de sfaturile specialiştilor şi uite aşa ai creat un bâlci în mijlocul palatului!

De fapt, Carmen Iohannis ar fi avut nevoie doar de un specialist care să îi indice codurile vestimentare de respectat, pe care ea să le aplice la ceea ce deja făcea din punct de vedere stilistic.

Ȋnainte să devină soţia preşedintelui, Carmen Iohannis avea un stil vestimentar propriu, autentic, reprezentativ! Acum, floarea şi-a pierdut parfumul!

E normal! Atunci când vuieşte un roi de albine în jurul tău, spunându-ţi ce şi cum ar trebui să faci – te pierzi! Ȋţi pierzi identitatea, îţi pierzi vocea!

Ajungi să faci şi să porţi ce spun alţii, fără să mai poţi valida conştient dacă araţi bine sau nu!
Sunt convinsă că, uitându-se la fotografii, 100% obiectiv, îşi poate da şi singură seama care sunt greşelile! Sunt multe – prea multe, de această dată!

carmen_iohannis
Să pornim de sus în jos!
Coafura şi culoarea părului – alegere potrivită!
Machiajulculoarea rujului – alegere nepotrivită: culoarea aceasta intensă de roşu o îmbătrâneşte, plasând apariţia în segmentul “sobru”. Mult mai potrivit ar fi fost un ruj rozaliu, discret – în armonie cromatică faţă de întreg look-ul. Ȋn plus, zâmbetul larg este mult mai feminin atunci când rujul nu este în contrast cromatic puternic. Cu rujul de culoarea roşu intens, ar trebui să afişeze maxim un zâmbet discret, cu buzele lipite, fără să se vadă (atât de mult) dinţii.
Cerceii şi lipsa unui colier – alegere inspirată!
Rochia – de fapt un top şi o fustă, are prea multe puncte de focus!
Ȋn primul rând materialul şi culoarea/textura lui, care ar fi fost suficient – dacă întreg ansamblul avea o croială simplă!

carmen_iohannis_rochie argintie
Ȋnţeleg care a fost sursa de inspiraţie, memorabilă de altfel! Dar dacă te inspiri, măcar fă-o cum trebuie şi punctează lucrurile care fac diferenţa! Angelina Jolie ales un styling foarte curat, cu machiaj nude şi rochia ca element principal de focus, pe care o poartă ca şi cum ar fi o bijuterie cu diamante!

carmen iohannis rochie argintie salzburg

Funda pe umărul drept – element de focus plasat inutil, încarcă ţinuta;
Faldul de tip bărcuţă al decolteului, care face pliuri suplimentare, inestetice;
Croiala greşită a rochiei, la nivelul bustului, dă senzaţia de rochie de serie industrială, părând prea strâmtă din punct de vedere al mărimii, în anumite poziţii şi prea largă, în alte poziţii;
Faldurile cu tendinţă descendentă de sub bust o fac să pară cocoşată, strică armonia corpului;
Aplicaţia din dantelă de pe şold – element de focus plasat inutil, încarcă ţinuta; poziţionarea lui cu tendinţă descendentă atrage atenţia asupra abdomenului, pe care îl face să pară umflat;
Fusta – prea strâmtă – creează pliuri inestetice şi evidenţiază linia lenjeriei intime, din anumite poziţii;
Fusta – prea lungă?- de ce simte purtătorul nevoia să o ţină/ridice?
Brăţara – mult prea groasă pentru o astfel de ţinută;
Poşeta, asortată cu dantela inutilă de pe rochie, are şi cataramă aurie, în contrast cu rochia argintie;
Ȋncălţările – ar fi putut funcţiona – dacă rochia ar fi fost mult mai simplă!

Este trist faptul că, atunci când ai toate resursele pentru a reuşi o apariţie demnă de admiraţie, totuşi nu reuşeşti! Dar acesta este rezultatul presiunii exterioare negestionate! Adevărul este că noi, poporul, am făcut-o pe Carmen Iohannis să arate aşa!

Desigur, este responsabilitatea personală la mijloc, cea de a apela, pentru sfaturi, la persoane competente. Dar – punându-mă în locul ei, de unde ar putea să ştie (că trebuie să cunoască) diferenţa dintre designer, stilist şi consultant de imagine?

Probabil încă se gândeşte care e problema – iar problema e una singură – se străduieşte prea mult!

Ȋn România nu există statutul de “Prima Doamnă“, în România nu există această instituţie şi prin urmare, detaliile despre cum, când, unde, în ce fel şi cu cine trebuie doamna Carmen Iohannis să se prezinte – sunt cel puţin incerte. Dacă “manifeşti” titluri care nu există, într-o ţară care oricum nu este pregătită pentru ele, raportându-te la oameni care oricum te vor judeca – nu ai cum să câştigi, niciodată!

Ȋn schimb, o atitudine caştigătoare ar fi cea de “soţia Preşedintelui“, doamna Carmen Iohannis, profesoară de engleză.

Nu-i aşa că de la o profesoară de engleză ai mai puţine pretenţii decât de la o Primă Doamnă?! Ba da!
Păi profesoara de engleza are atribuţii clare: predă engleza. Aceasta este ocupaţia ei, plus toate responsabilităţile care decurg de aici!
Pe de altă parte, dacă prin ceea ce faci îţi asumi mai degrabă titlul (care nu există în România) de “Primă Doamnă”, ar trebui ca activităţile tale principale să aducă contribuţia sociala şi morală care decurge din acest titlu. Ar trebui să ai contribuţia pe care o are o Primă Doamnă în ţara sa, ar trebui să ai un cuvânt de spus, nu doar o rochie de etalat.

Probabil este foarte flatant să treci de la un statut mediu la un statut foarte important, dar asta nu ar trebui să te îndepărteze de realitate, de cine eşti tu de fapt ca om, de lucrurile care te reprezinta, de valorile personale, de aspectele care te definesc!

Personal, aştept revenirea doamnei Iohannis din această rătăcire stilistică!
Profesional, voi rămâne la fel de obiectivă, indiferent de ceea ce se va întâmpla în continuare, mai ales că vreau să-mi onorez promisiunea de a urmări împreună evoluţia vestimentară a soţiei Preşedintelui!

Fashion is fun, but complicated! Keep it simple!

Yours,
Mariana Romanică

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza