Garderoba capsulă – metoda PIECHART

Lucrez de peste şase ani ca şi Consultant de Imagine, iar una dintre constantele meseriei mele este nevoia femeii moderne de a-şi simplifica garderoba capsulă.

Cu fiecare ocazie mi se cere să vorbesc despre metode simple şi rapide prin care se poate obţine, în fiecare dimineaţă, o nouă ţinută fresh, interesantă, cool – fără să fie nevoie să îţi înoieşti garderoba lunar.

Acest lucru este posibil şi uşor de realizat, în special pentru femeile care îşi cunosc deja stilul, forma corpului şi paleta de culori potrivite. Ajutate de acest mix de elemente, pentru garderoba capsulă mai lipseşte un singur lucru: ponderea corectă a pieselor vestimentare.

Pentru asta, există metoda PIECHART.

Cheia garderobei capsulă – metoda PIECHART

Mai întâi să vedem în ce constă această metodă. Reprezentarea vizuală de mai jos îţi poate fi de folos cu prima ocazie când veţi face analiza garderobei.

Transformă schimbul de sezon într-un eveniment mai serios, în care să îţi evaluezi toate piesele vestimentare, accesoriile şi bijuteriile. Îţi va uşura existenţa şi îţi va simplifica viaţa, mai ales dacă rămâi fidelă acestei  scheme simple.

Acum, să interpretăm schema de mai sus, care prezintă o viziune simplistă asupra garderobei. Un sfert va fi reprezentată de piese în nuanţe neutre, un sfert vor fi piesele colorate, un sfert imprimeurile şi un sfert piesele speciale.

1. Garderoba capsulă – piese neutre

Hainele şi accesoriile în culori neutre ar trebui să însemne nuanţe de la negru, maro, gri, bleumarin şi derivate, până la noile neutre, cum este vişiniul şi kaki-ul, dar şi culorile combinate: grej, gri-uri colorate, nuanţe deschise de ivoire, alb, unt, cremă sau nude.

garderoba capsulă

Acestea pot fi piesele de bază din garderobă – jeansul croit perfect, fusta, rochie, cămaşă, blazer, dar şi accesoriile – poşetă, încălţăminte, mănuşile, fularul, etc. Există o paletă de culori neutre pentru fiecare dintre cele 16 tipologii cromatice existente.

2. Garderoba capsulă – piesele colorate

Culorile pe care le porţi ar trebui să fie în primul rând cele potrivite pentru tine, care rezonează din punct de vedere al subtonului pielii tale, al nuanţei ochilor şi al culorii părului. Dacă încă nu ştii care e paleta ta de culori, poţi afla făcându-ţi testul dedicat (detalii aici).

Ideal este ca piesele colorate din gardroba ta să fie de bună calitate şi cu o croială perfectă pentru corpul tău. Pot fi diverse top-uri care să îţi inveselească garderoba, fuste sau pantaloni, dar în special rochii. Accesoriile şi bijuteriile colorate pot deveni şi ele puncte de focus importante în ţinutele tale, indiferent de stilul pe care îl abordezi.
garderoba capsulă
Secretul culorilor? Dacă îţi descoperi paleta de culori potrivite vei avea o întreagă gamă cromatică de nuanţe excelente, care te fac să străluceşti şi care se potrivesc între ele, scoţându-te din anonimat. Există o paletă de culori specifice pentru fiecare dintre cele 16 tipologii cromatice existente.

3. Garderoba capsulă – imprimeurile

Ca princiiu stilistic, alegerea imprimeurilor potrivite este în strânsă legătură cu forma corpului tău. Pe de-o parte, dimensiunea şi tipul de imprimeu se alege în funcţie de raportul proporţional al corpului tău, iar forma propriu-zisă a corpului ne va dicta ce fel de piese cu imprimeu este ideal să purtăm (tops, bottoms, rochii, etc.)

De exemplu, o femeie cu forma corpului de pară ar trebui să poarte un imprimeu floral sau cu forme geometrice curbe (arabesc, buline, linii curbe, etc) în partea de sus. O femeie cu forma coprului de dreptunghi, însă, ar putea să poarte – în mod ideal – rochii cu imprimeu.

garderoba capsulă

Exista un algoritm special de calcul şi o mulţime de informaţii despre hainele care ţi se potrivesc, în funcţie de el. Sunt 6 tipologii principale de formă a corpului şi încă atâtea tipologii combinate. Tu îţi cunoşti forma corpului? (detalii aici)

4.Garderoba capsulă – piese speciale

În garderoba fiecărei femei există acele piese unice, cu adevărat speciale, supranumite show stoppers. Fie că este vorba despre o pereche de cizme peste genunchi, o geacă de piele, un palton maxi colorat sau o bijuterie supradimensionata, acestea transformă cu totul o ţinută. De la banal, la wow, cât ai zice “stil”.

garderoba capsulă

Această categorie este influenţată direct de stilul tău vestimentar, este locul – empiric vorbind – unde ne lăsăm imaginaţia şi creativitatea să se exprime liber. Aici includem şi piesele must have, dar şi pe cele în trend.

De reţinut!

Această formulă pentru garderoba capsulă funcţionează tocmai pentru că permite varietate şi diversitate. Îţi oferă oportunitatea de a reinventa, în fiecare zi, o piesă sau mai multe. Vei putea jongla cu hainele, accesoriile şi bijuteriile astfel încăt să ai mereu multiple opţiuni. Trebuie doar să combini – pe rând – piese dintr-o categorie cu piese din una, două sau toate celelalte trei categorii. Astfel, este uşor să creezi un look atrăgător, interesant, creativ şi cool – potrivit stilului tău.

Te-am pus pe gânduri? Te provoc să deschizi şifonierul şi să pui în aplicare tot ce-am explicat mai sus!
Dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist, scrie-mi care este dilema ta şi o vom rezolva împreună!

garderoba capsulă

Cu drag,
Mariana Romanică

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza