Cum am slăbit 10 kg în 10 săptămâni

Dincolo de perseverenţă şi determinare, fără de care nu se poate reuşi într-un astfel de proces, o să-ţi dezvălui cum am slăbit 10 kg în 10 săptămâni făcând două lucruri esenţiale.

Mintea mea funcţionează cu cifre şi calcule concrete, aşa că aveam nevoie de un plan cu direcţii foarte clare şi uşor de aplicat.

Am apelat la ceva ce a mai funcţionat în trecut: nutriţionistul.

Cum am rezolvat cu mâncarea

Ştiam că nutriţionistul îmi poate oferi exact ce am eu nevoie, aşa că am investit într-un plan intensiv pentru 2 luni cu întâlniri săptămânale.

De la nutriţionist am aflat cel mai important lucru, din punctul meu de vedere: ce tip de metabolism am şi câte kilocalorii consum într-o zi, în stare de repaos total. Concret – analize de nutriţie specializate, într-o clinică de profil.

Pe baza rezultatului de la aceste analize (evident, sunt o norocoasă şi jumate – am metabolism lent), am compus împreună cu medicul nutriţionist meniurile săptămânale: eu am ales alimentele preferate, medicul le-a aranjat în meniu structurat, astfel încât să se încadreze în grafic. În total puteam consuma maxim 1200 kilocalorii pe zi.

Mai concret, mi s-a spus ce, cât şi când să mănânc, astfel încât să ajung în mod sănătos la rezultatul dorit. Am slăbit un kilogram în fiecare săptămână mâncând 5 mese pe zi, fără să-mi fie foame vreodată.


Secretul?

Foarte multe legume – 1 kilogram în fiecare zi, pe lângă celelalte alimente. Pare mult, dar în realitate nu este deloc mult. 300 grame de legume înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât o roşie, un ardei şi un castravete de dimensiuni medii.

Uite un exemplu de meniu pentru o zi întreagă

Dimineaţa – până în ora 9
50 grame pâine integrală, 50 grame somon afumat, 25 grame cremă de brânză light (adică 2 senvişuri)
300 grame legume
200 ml lapte + cafea

Gustare de dimineaţă – ora 11
o banană medie

Prânz – orele 13 – 15
Salată cu pui: 200 gr piept de pui la grătar + 300 gr legume

Gustare de după-masă – ora 17
un iaurt Activia simplu

Cină – până în ora 20
Salată cu ton: o conservă mare de ton în suc propriu + 400 gr legume

Tot ce scrie mai sus însumează 1200 kilocalorii.

Deci, dacă eu consum în stare de repaos 1200 kilocalorii şi în aceiaşi zi am un aport de 1200 kilocalorii prin mâncare, nu slăbesc niciun gram. Alimentaţia sănătoasă nu este suficientă pentru a slăbi, ci doar pentru a ne menţine o anumită greutate. Trist dar adevărat.

Să nu uit: am cântărit mâncarea, toată. Cântarul l-am primit cadou chiar de la clinica de nutriţie.

am slăbit 10 kg în 10 săptămâni

Sportul din viaţa mea

Eram o persoană sedentară. Chiar inactivă.

Tot medicul nutriţionist mi-a spus că, pentru a slăbi în mod sănătos trebuie să fac suficientă mişcare zilnic astfel încât, însumat, să pierd în fiecare săptămână câte 1 kg în greutate.

Eu i-am spus medicului nutriţionist ce fel de mişcare am timp şi îmi place să fac, iar medicul mi-a spus de câte ori pe săptămână este ideal şi sănătos să fac sport. Şi mi-a adăugat în plus o provocare.

Acum o să afli care a fost de fapt norocul meu în procesul asta.

Se numeşte Spa Fitness şi se bazează pe o tehnică milenistă care pune tehnologia în slujba celor mai înalte interese ale noastre: rezultatele rapide şi în timp real. Aşadar, timp de 10 săptămâni am făcut săptămânal între 2 şi 4 şedinţe de Hydroshape  – spinning în apă într-o tehnologie specială care adaugă antrenamentului cromoterapie, hidromasaj şi ozon – cu rezultate excepţionale: minus 800 kilocalorii după un antrenament de 40 de minute.

Pe lângă asta, am acceptat şi provocarea medicului nutriţionist: să redevin activă. Adică să fac paşi. Mulţi. 30000 de paşi pe săptămână, mai exact. Treizeci de mii. Asta înseamnă 4300 de paşi pe zi sau 3 zile cu 10000 de paşi. 10000 de paşi înseamnă o tură completă a lacului Herăstrău. M-am împrietenit bine de tot cu adidaşii în perioada asta.

Timpul din viaţa mea

Am realizat ceva. Programul asta al meu, mesele, sportul zilnic, paşii, mentalitatea – înseamnă un job full time.

Aşa că elementul vital pe care l-am adăugat în acest proces, pentru a reuşi, a fost timpul.

Timp să mănânc, zilnic, de cinci ori. Chiar dacă aveam sesiuni de câte 6 ore de consultanţă, chiar dacă nu aveam cumpărăturile făcute. Mă opream din tot, mergeam să cumpăr ce îmi trebuie, găteam şi apoi mâncam. Şi eu mestec lent. Lent rău. Durează o oră întreagă să mănânc o salată.

Timp să fac sport. Să merg la sport, să mă schimb de ţinutele de zi în costum de baie, să transpir şi să mi se strice machiajul – sau să trebuiască să îl şterg de tot – sau să ma duc nemachiată şi să mă machiez după. Timp pentru duş şi îmbrăcat + aranjat apoi. Din 40 de minute cât durează efectiv o şedinţă de HydroShape, mie îmi trebuie cel puţin o oră jumătate cu totul pentru a o realiza.

Timp să merg. În loc să comand un SaladBox la birou, mi-am făcut mereu timp să mă duc până la ei şi să mănânc pe terasă. Recunosc, am ales să fac asta pentru că traversând Piaţa Unirii de la biroul meu dus-întors până în Centrul Vechi unde e Salad Box-ul cel mai apropiat, fac cam 2500 de paşi. E convenabil, când oricum trebuie să mergi zilnic 4300. Dar consumă timp: jumătate de oră plimbarea, o oră cât mănânc eu lent.

Totul durează, dar am învăţat că oferindu-mi timp pentru a realiza acest scop, nu fac nimic ieşit din comun. Deşi pentru cei din jur părea aberant să dedic chiar şi câte 8 ore pe zi câte-odată doar pentru asta, orice proces are paşii lui. Eu am avut nevoie ca 10 săptămâni din viaţa mea să se învârtă în jurul acestui plan, pentru a-mi atinge scopul şi a-mi oferi restartul de care aveam nevoie.

Detalii mici care fac diferenţe mari

Am mai făcut câteva artificii. RollShape de 1-2 ori pe săptămână – pentru eliminarea celulitei, 3 şedinţe de TriLipo care mi-au micşorat rapid circumferinţa abdomenului (-10 cm în 3 săptămâni), aport de vitamine – câte un plic de MaxiMag în fiecare zi, consum de lichide – doar apă, doi litrii pe zi. Fără dulciuri, fără cheat day, fără junkfood, fără alcool, fără nimic din ce nu era scris pe listele alea.

Mi-am demontat poftele, mi-am demontat lenea, mi-am demontat toate credinţele despre “nu pot” şi “n-am timp”.

Trebuie să ai o motivaţie dincolo-de-planeta-asta, o determinare ca-si-cum-iti-iese-sau-mori, o perseverenţă cum-nici-tu-nu-credeai-ca-există.

Nu oricine poate, sunt convinsă. Vor reuşi doar cei care fac totul exact ca la carte, cei care nu se vor abate nici măcar cu un pas de la drum, cei care sunt dispuşi să dea tot ce au pentru a-şi atinge rezultatul.

Cam asta e tot.

Pe această cale îi mulţumesc doamnei doctor nutriţionist Mihaela Matei, o găsiţi la Clinica de Nutriţie Kilostop; lui Cristian Popescu de la Hydroshape, Estetic Medical Center şi tuturor celor care m-au susţinut cu încurajări şi felicitări în tot acest proces.

Cu drag,

Mariana Romanică

P.S. despre Hydroshape am povestit în detaliu aici

Comments

comments

Te-ar putea interesa

Comenteaza